Bilag: Forsorgshjem og misbrugsbehandling

Bilag til Vejledning for samarbejdet mellem Almen Praksis og Rusmiddelafsnittet.

Forsorgshjem og misbrugsbehandling i Aalborg Kommune

Faktatjek på §110 boform – forsorgshjem.

Uddrag fra retsinformation:

Boformer efter servicelovens § 110 er døgntilbud, der henvender sig til personer med særlige sociale problemer, som ikke har eller ikke kan opholde sig i egen bolig, og som har behov for botilbud og for tilbud om aktiverende støtte, omsorg og efterfølgende hjælp.

Målgruppen for optagelse i et midlertidigt botilbud efter servicelovens § 110 spænder fra personer, der står helt uden tag over hovedet (boligløse) til personer, der har en bolig, de ikke kan fungere i, og som evt. er i risiko for at miste boligen, hvis der ikke sættes ind i tide med relevant hjælp. Hjemløshed er et flertydigt begreb, fordi det ofte relaterer sig til og falder sammen med en lang række af andre problemer end blot manglen på en bolig. Alkohol- og stofmisbrug, blandingsmisbrug, psykisk lidelse, vold, kriminalitet, ringe arbejdsmarkedstilknytning, manglende sociale netværk, et omflakkende liv og rodløshed er blot nogle af de problemer, der hænger sammen med hjemløshed.

  • 110-boformerne tilbyder en lang række ydelser, som kan variere i indhold og omfang, ligesom de kan være rettet mod forskellige målgrupper. Bestemmelsen i § 110 regulerer alene bodelen af tilbuddet, herunder de særlige sygeafdelinger, som i sin tid blev etableret efter bistandsloven. Det bemærkes, at disse tilbud ikke udgør egentlig alkoholbehandling svarende til sundhedslovens § 141 (alkoholbehandling).

Læs mere på retsinformation.dk

Lidt mere fakta

Der findes både kommunale, regionale og private §110 boformer. Alle kan oprette et §110 botilbud, og der kommer hele tiden nye private aktører på banen, ofte med hver deres særlige tilbud til borgeren.

Kommunen kan anvise en plads på en §110 boform og borgeren kan selv henvende sig til forsorgshjemmet.  Aalborg Kommune vil oftest anvise borgeren en plads på egne kommunale tilbud, hvis disse opfylder borgerens særlige behov. For selvhenvendere er der frit valg hvilket forsorgshjem man vælger, så længe borgeren opfylder kriterierne for at kunne bo på et §110 botilbud.

Kommunen har betalingspligten til §110 boformen men ikke tilsynspligten med boformen. Socialtilsynene har tilsynspligten.

Botilbuddet bestemmer selv hvilke ydelser de kan levere og sætter selv prisen for disse ydelser. Socialtilsynene skal sikre, at pris og indsats hænger sammen, men kan ikke beslutte niveau for indsatsen.

Botilbuddene har pligt til at yde pædagogisk og social støtte til borgeren og at hjælpe denne tilbage til samfundet på normale vilkår.

Botilbuddene bør samarbejde med de kommunale instanser med henblik på at få borgeren rehabiliteret.

§110 boform og alkoholmisbrug

Forsorgshjemmet skal tilbyde pædagogisk og social støtte til misbrugeren (jvf serviceloven), men forsorgshjemmet må ikke fungere som alkoholbehandlingstilbud svarende til sundhedslovens § 141 (alkoholbehandling).

Borgen kan være tilknyttet forsorgshjemmet og samtidig deltage i ambulant misbrugsbehandling i kommunalt regi. 

Hvis det vurderes at borgeren har brug for døgnbehandling i forhold til sit alkoholmisbrug, vil Aalborg Kommunes rusmiddelafsnit henvise borgeren til et døgnbehandlingstilbud - det vil sige, at så kan borgeren ikke bo på et forsorgshjem. De døgnbehandlingstilbud Aalborg Kommune anvender, har tilknyttet en lægekonsulent, der har det lægelige ansvar under opholdet.

Den akutte alkoholmisbrugsbehandling (afrusning) er en regional opgave, der oftest varetages under indlæggelse. Den praktiserende læge kan vælge at fortage afrusning i hjemmet, fx forsorgshjemmet - afrusningen vil da være under den praktiserende læges fulde ansvar. Der er ingen pligt for forsorgshjemmet til at have sundhedsfagligt personale tilknyttet – og en afrusning, inkl. observationer og ordinationer i eget hjem (forsorgshjem), er derfor udelukkende på den praktiserende læges ansvar.

§110 tilbud i Nordjylland

Aalborg Kommunes §110 boformer:

Svenstrupgård
Lejrevej 10
9230 Svenstrup
Telefon: 9838 2555

Kirkens Korshærs Herberg (selvejende med driftsaftale med Aalborg Kommune)
Forchhammersvej 13-15
9000 Aalborg
Telefon: 9813 1854

Læs mere om Aalborg kommunales §110 tilbud i Nordjylland

Regionale §110 boformer:

Forsorgshjemmet Aas
Åsvej 39
7700 Thisted
Tlf.: 9764 5170
Skriv til Forsorgshjemmet Aas (forsorgshjemmetaas@rn.dk)  

Læs mere om Forsorgshjemmet AaS

Private §110 boformer:

Der findes talrige aktører der tilbyder §110 boform. Her er blot listet Blå Kors der ifølge deres hjemmeside tilbyder afrusning under eget sundhedsfagligt tilsyn på forsorgshjemmet i Arden.

Blå Kors Rold Skov
Høftemarksvej 1
9510 Arden

Læs mere om Blå Kors misbrugsbehandling og botilbud i Rold Skov

Samarbejdsproblemer med forsorgshjem

Ved konkrete samarbejdsproblemer omkring sundhedsloven (alkoholbehandling) kontaktes det relevante bosted og/eller der indberettes en UTH. Ved generel bekymring omkring et forsorgshjems håndtering af sundhedsloven kan Styrelsen for Patientsikkerhed kontaktes.

Aalborg Kommune modtager gerne henvendelser angående de kommunale forsorgshjem, men har ingen myndighed i forhold til andre §110 boformer.